Var ligger närmaste EU-bank?

Var ligger närmaste EU-bank?

Konversation som jag råkade överhöra från Facebook:

Yes! jag har lyckats skaffa ett danskt bankkonto så nu kan jag äntligen få lön! Det blir en liten whisky för att fira ikväll!

Y: Kommer håg det där. Det var lite halvkomplicerat.

Z: Det där är ett av världens stora mysterier. Banker är i största allmänhet märkliga entiteter men att de inte kan samarbeta och, för oss mänskliga konsumenter, underlätta tex. EU:s inre rörelsefrihet är ju tämligen svårbegripligt. Råkade lyckas öppna bankkonto i Norge till bankmannens och skatteverkets stora förvåning innan jag hade fått mitt norska personnummer tex. Har inte ens försökt här i Wales. Så, Grattis!!

”Råkade lyckas öppna ett bankkonto…” obetalbart! Parallellt med detta har jag en vän som utvandrade med sin familj från Belgien till Spanien i mars i år. Det tog dem mer än sex månader att få ett spanskt bankkonto. Alla transaktioner fick gå via Belgien.

Det är inte riktigt så man tänker sig att inre marknaden ska fungera efter 20 år. För många tjänsteföretag är det en grundförutsättning att personalen kan flytta till etableringslandet åtminstone under en övergångsperiod. Så som det ser ut idag är det snarare den äventyrlige/modige som tar steget, vilket inte säkert är den nyckelperson som företaget egentligen vill sända. Onödiga resurser läggs på praktikaliteter istället för att rikta in sig på att möta kunder och skapa affärstillfällen. Den vinst man föreställt sig göra på ökad rörlighet av tjänster och personer äts upp av förhandlingar med banktjänstemän.

För att lösa detta behövs inte ens någon bankunion utan det är en rent intern bankkoncernfråga. SEB, Danske bank med flera borde inte ha några som helst problem att erbjuda konton som gäller för alla de marknader de är etablerade på. Jag efterlyser den bank som har den bästa inremarknadslösningen. Så kan jag som företagare eller privatperson välja den bank som kan ge mig service oavsett vilken marknad jag bestämmer mig för att slå ned bopålarna i.

Facebook juni 2013:

Jag kom direkt från flyget. Satte igång mobilen. Valde EU-banks app och aktiverade företagets konto för att kunna betala ut löner och hantera faktureringen. Sen åkte jag till min första kund. Vi firade företagets nyetablering med en whisky på kvällen! Yes!

Y: Kommer ihåg det där! Det är så okomplicerat..