Grattis till Tobii Technology och Comparific – vinnare av Innovationspriset 2012

Grattis Tobii Technology till Svenska Innovationspriset 2012

Svenska innovationspriset 2012 gick till Tobii Technology som utvecklar hård- och mjukvara för ögonstyrning. Tekniken innebär att användarens blick kan spåras med hög precision och därigenom styra en dator.

Företaget startades 2001 ur ett studentprojekt på KTH av Mårten Skogö, forskningschef, John Elvesjö, vice vd och Henrik Eskilsson, vd, och har blivit en framgångssaga. Idag omsätter de cirka 350 miljoner kronor, och har dotterbolag i USA, Tyskland, Norge, Japan och Kina.

Användningsområdet för tekniken är enormt stort, från hjälpmedel till handikappade till annonsering med mera. Med stor sannolikhet kommer tekniken innebära samma tekniksprång som touchtekniken resulterat i. Extra intressant tycker jag det är att Intel nyligen investerat stort i bolaget ($21 M).

Vinnare i studentkategorin är Martin Ek och Marcus von Schéele från KTH som utvecklat Comparific, en smartphoneapp som analyserar telefonens historik och räknar ut vilket abonnemang som är billigast för användaren. Comparific har en smart affärsmodell där företaget får en kick-back från operatörerna då användaren byter abonnemang via tjänsten.

Äntligen en lättanvänd personligt anpassad vägledning i uppsjön av alla operatörers erbjudanden.

Bakom priset står förutom Almega, ÅF, VINNOVA och Veckans Affärer och det delades ut på ÅF i Frösundavik av juryns ordförande Björn O Nilsson, vd IVA.