Intressant utspel från TCO – kul att fler är ute i debatten

I går bloggade Mats Essemyr om en reformerad a-kassa. Det fanns vissa delar i förslaget som ligger i linje med våra.  Men det fanns även andra synpunkter som vi inte delar.

För att få den högre ersättningen krävs fortfarande medlemskap i en A-kassa. Essemyr skriver apropå att det inte ska vara några differentierade avgifter Avskaffad differentiering och en sänkning av avgifterna till högst 150 kronor per månad skulle, tillsammans med en takhöjning, bidra till att många återinträder i A-kassorna.

Vi menar att det inte ska vara krav på medlemskap för att få ta del av försäkringen.

Essemyr menar att om villkoren förändras så  behövs ingen obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Andemeningen är – vad jag förstår – att villkoren är så bra att alla kommer att vilja vara med. Politikerna skulle slippa tvinga in folk i en försäkring som de kanske inte får någon ersättning från. Villkorsförändringar har även vi sagt att det måste komma till, vi har dock inte preciserat hur.  Att inte vara garanterad ersättning från en försäkring som man betalar till gäller även inom andra områden.

Att nu TCO mer tydligt gett sig ut  i debatten är bra. Parlamentarikerna i utredningen behöver få ta del av olika argument. Vi har gett våra, vilka framgår av tidigare blogginlägg.

Nu ser i vart fall jag fram emot debatterna i Almedalen. Almega kommer att diskutera dessa frågor tisdag-torsdag kl 10.00 i vårt tält vid Wisby strand.

Välkomna dit, välkomna in i debatten!