Ideologisk Guldspade

Vi gav dom vår pappa. Det var rubriken på det reportage som vann årets Guldspade för grävande journalistik.

De som vann var programmet Dokument Inifrån, som ”undersöker vad händer med de mest hjälplösa när chefer får nya drivkrafter i form av miljonlöner, bonusar och aktieoptioner”.

Juryns motivering till priset var: För att ha satt strålkastarljuset på hur privata vårdkoncerner ingår i ett industrialiserat riskkapitalsammanhang och visat på vems bekostnad vinsterna görs.

Redan där  – med ord som osar av ideologiska övertoner – borde kanske varningsklockorna ha ringt.

Reportaget om Carema skulle inte bli någon granskning av ett enskilt äldreboende – det skulle bli ett grundskott mot hela modellen med privata utförare i den offentliga sektorn. Och med facit i hand, verkar målet delvis ha uppnåtts. Politikerna har reagerat och allmänheten har fått en mer negativ bild av alternativa utförare.

Uppdaterat/rättelse: De två exempel som jag nämner nedan var inte med i Dokument inifrån, utan jag hänvisar felaktigt till programmet av misstag.  Däremot framgår avsikten med reportaget i denna intervju med Erik Palm på Svt.se.

Problemet är bara att de lyckliga vinnarna av Guldspaden byggde stora delar av sitt reportage på rena skrönor. Ett stor nummer gjordes till exempel av att man väger patienternas blöjor, detta för att tjäna pengar. Just detta med blöjvägningen.  I mediedrevet som följde den så kallade Carema-skandalen gjordes ett stort nummer av att man väger patienters blöjor. Men alla äldreboenden väger blöjor, kommunala som privata. Man gör det för att det  första dygnet i det nya hemmet pröva ut rätt inkontinensskydd, bland annat för att patienten ska kunna sova ostört under natten. Men också för att kontrollera eventuell vätskebrist. Ingenstans återanvänder man vägda blöjor, och inga pengar sparas.

Mannen som lämnades att dö framför TV:n i Falun var också en story som fick vingar i media. Men den uppföljande myndighetsgranskningen visade att detta var grundlöst.

Man kan tycka att det är märkligt att ett program som Dokument Inifrån får ett prestigefullt pris för en journalistik som till stora delar bygger på usel källkontroll och myter.

Men förklaringen finns i juryns motivering. Det handlar om ideologi.