Medelklassens låtsaslek

Valfrihet - medelklassens låtsaslek?

Jag tänker inte välja, för valet är ändå inte något riktigt val. Dessutom är val av skola, vård och omsorg bara en låtsaslek för den bortskämda medelklassen. Ungefär så resonerar Malin Ullgren idag i sin krönika i DN Kultur.

Man kanske ska nöja sig med att säga att det är högst märkligt att en människa skulle vilja göra sig av med sitt eget inflytande i något så viktigt som skolan eller vården. Man skulle kunna rycka på axlarna åt kulturdebatten och gå vidare. Men Ullgrens inspel är ändå värd några reflexioner:

1) Den mångfald som kulturredaktör Ullgren anser inte finns, består bland annat av alternativa metoder inom vård och omsorg och av olika pedagogiska inriktningar inom skolan. Där det är rätt stor skillnad mellan till exempel en Montessoriskola och en vanlig kommunal, eller mellan mottagandet hos ett specialinriktat vårdföretag och en vanlig vårdcentral. Mångfalden kan vara allt från genusförskola, ur-och-skur-förskola, engelsk skola till äldreboende där alla talar persiska eller äldreboenden där de gamla har rätt till ett glas vin till maten. Mångfalden kan vara specialkliniker inom ögonkirurgi eller nya metoder mot ätstörningar. För att bara ta några få exempel.  Den som inte ser den mångfalden, har aktivt valt att vägra se den.

2) De flesta – oavsett om de är fåniga medelklassmänniskor enligt  Malin Ullgrens synsätt  eller inte – uppskattar den valfrihet som de har när de ska välja skola åt sina barn, omsorg för sina gamla föräldrar eller sin egen vård. Det visar till exempel den undersökning som Silentium gjort på uppdrag av Almega.

3) Malin Ullgren underkänner människors kapacitet att själva avgöra i frågor som har stor betydelse i deras liv. De har bara en ”falsk känsla av kontroll”.  Tja, var och en får väl avgöra. Men rätt många läkare och lärare kan vittna om att dagens patienter och föräldrar är väldigt pålästa.  Tillgången på information är god och kunskapsnivån är hög.  Det är kanske också därför – hemska tanke – som de tillhör den strävsamma medelklassen?