Felaktig dom i facebookmålet!

Felaktig dom!

Igår fastställde Arbetsdomstolen tingsrättens dom i det så kallade Facebookmålet. Domen innebär att uppsägningen av skolans rektor inte anses ha varit sakligt grundad, vilket jag anser är felaktigt och bortser från viktiga omständigheter!

Som rektor för skolan har han haft en förtroendeställning, där han bland annat haft ansvar för betygsättning. Samtidigt har rektorn på sin öppna Facebooksida lagt upp bilder av sexuell natur och han har varit med i ett tiotal facebook-grupper med sexrelaterade namn, till exempel Oskuldsgruppen, Multipla orgasmer och Vi som är sexgalna. På en av bilderna poserar rektorn iklädd en T-shirt på vilken en lättklädd kvinna står på alla fyra med texten NASA, Nationell Anal Sex Association.

Det är uppenbart att hans elever sett sexbilderna eftersom han är vän med många av dem på facebook och för att de faktiskt kommenterat bilderna.

Skolan har enligt uppgifter till Almega gjort klart för rektorn att man inte accepterade att han förekom offentligt i sexuella sammanhang, vilket rektorn valt att inte bry sig om.

Innehållet på rektorns facebooksida spred sig sedan även till media. Domstolen anser dock inte att det är rektorns fel att uppgifter om hans sexuella innehåll på facebooksidan kommit ut i media, och anser därför inte heller att rektorn har skadat skolans rykte.

Vi anser tvärtom att rektorn självklart måste förstå att offentliggörande av sexrelaterat material på facebook av en rektor kan väcka medias intresse och har därför hela ansvaret för de skador mediapubliceringen orsakade.

Inga anställda, och allra minst sådana i framskjuten ställning, har rätt att ens på fritiden göra sådant som skadar arbetsgivaren. Dessutom har en del av rektorns tvivelaktiga beteende skett under arbetstid.

Almega måste givetvis finna sig i domen, men vi kommer att arbeta för att andra arbetsgivare inte ska drabbas på det sätt skolan gjorde.

Det finns mer att läs mer om rektorn i vårt pressmeddelande.

Mer om fallet hittar du här:  Aktuellt, Rapport, NorrbottenskurirenDagens juridikComputer Sweden, Göteborgs Posten

Uppdaterat: Här finns hela AD-domen