Slå inte hunden!

Slå inte hunden!
Foto: protographer23 på Flickr

Tänk dig två makar som grälar. Och som beslutar sig för att ta ut sin ilska på sin fullkomligt oskyldiga hund. Makarna är arga på varandra och pucklar på den stackars jycken. Så får man förstås inte göra. Förutom på arbetsmarknaden. Där är det ok att ge sig på den som står utanför konflikten.

Facket GS varslade i slutet av januari om strejk och arbetsnedläggning vid Strålfors AB och Strålfors svenska AB. Skälet var att företaget hade valt att teckna kollektivavtal med en annan facklig organisation, med SEKO. GS blev sura på SEKO och tog ut sin ilska på – hör och häpna – företaget. Strålfors skulle därmed få betala dyrt för en konflikt som var helt och hållet intern, mellan två fackliga organisationer.

Men det är så konfliktreglerna ser ut i Sverige. Det är ingen överdrift att påstå att de är väldigt generösa. I varje fall ur ett fackligt perspektiv. Ur ett annat perspektiv är de fullkomligt orimliga. Kanske är det dags med förbud mot att slå hunden, även på arbetsmarknaden?