Obligatorisk a-kassa räcker inte

Återigen har utredarna på TCO ett intressant blogginlägg. Den här gången bloggar Mats Essemyr om att det inte räcker med en obligatorisk a-kassa.

Precis, det tycker vi också. Vi vill ha en obligatorisk omställningsförsäkring. I detta ligger att villkoren måste harmoniseras med sjukförsäkringen, även om det kan vara rimligt med vissa skillnader i karens  och ersättningar för dem som aldrig varit ute i arbetslivet. Vi på Almega kommer att återkomma till den diskussionen.

Men det fina med en gemensam omställningsförsäkring,  obligatorisk för alla men med möjlighet till output för företagare,  är att då kommer det inte bli några differentierade avgifter och eftersom riskerna slås ut på ett större kollektiv så kommer avgiften för den del i försäkringen som motsvarar a-kassan att för de flesta bli betydligt lägre än den avgift de betalar idag.

Så nog finns det underlag för intensiva diskussioner inom utredningen Hållbara försäkringar och partierna men även i fackföreningsrörelsen som arbetsgivarvärlden.