Lagen alla vill gå runt

Lagen alla vill runda
Foto: thinkvisualdesign på Flickr

Expressen berättar om tidningen Dagens Arena som definierat om två tjänster för att gå runt LAS. Och detta på en tidning som i alla andra sammanhang hävdar att bestämmelsen ”Först in-först ut” är höjden av förnuft. Det är ju också ett återkommande argument för att LAS inte är ett problem, eftersom det ändå går att gå runt den. Vilket borde vara själva definitionen på att den är ett problem; att man behöver runda den.

Exemplet från Dagens Arena är annars typiskt för dagens arbetsliv. Idag jobbar allt fler av oss i kunskapsintensiva verksamheter, där den enskilde medarbetarens samlade kompetens avgör insatsen på jobbet. Det gäller förstås även reportrar. Samtidigt har vi ett  system vid arbetsminskning där den springande  punkten är hur många år man har suttit på samma jobb. Det är ohållbart. En modernisering av LAS måste även ta hänsyn till företagets behov av rätt kompetens, vilket borde gå att förena med en god grundtrygghet för den enskilde.

Läs även Jonas Miltons kommenterar.