Kanske har vi haft rätt hela tiden?

Läsning av reportaget  i SvD om ungdomsarbetslösheten i Europa är ett måste.  Att påstå att våra samhällen sitter på en tickande bomb framstår närmast som en underdrift. I länder som Spanien och Grekland är hälften av den unga befolkningen arbetslös och tvingas att leva i en frustrerande och förnedrande fattigdom, utan egen bostad och egen försörjning. I Sverige är läget också allvarligt, med över 23 procent av de unga utan jobb. Det är en bomb som kommer att brisera. Frågan är bara när och i vilken form den kommer.

Analysen i reportaget är lika tydlig som självklar; problemen bottnar till stor del i stelbenta arbetsmarknader och fackförbund som slåss för arbetstagare med förmåner som det tagit årtionden av facklig kamp att trygga. 

Men vad vet jag. Kanske är näringslivet bara ett särintresse. Och kanske är åratal av kritik från små och medelstora företag mot system hindrar dem från att anställa bara återkommande gnäll från ondsinta arbetsgivare. Eller. Så har företagen och deras organisationer haft rätt hela tiden. Rätt i att höga lägstalöner och ett stelbent Las låser ute dem som redan har det svårt att få jobb. Vi väntar på smällen.