Attityder är viktigt

I går läste jag en artikel i Expressen om en kriminalvårdare som sjukskrev sig när arbetsgivaren inte beviljade semester för att kriminalvårdaren skulle kunna gå på konsert med Iron Maiden. Det intressanta med detta är att vårdaren fick diciplinära åtgärder – löneavdrag i fem dagar. Men ännu mer intressant är att Expressen har låtit göra en miniundersökning  – dagens fråga – Är det okej att sjukskriva sig för att gå på konsert?

Av de 6 666 personer som har besvarat frågan svarar 83% NEJ! 

Jag kommer ihåg när det bland allmänheten var accepterat att vara sjukskriven för både reella sjukdomar och bråk på jobbet med mera. ”Dagens fråga” visar på en nödvändig attitydförändring. Sjuklön och sjukpenning ska bara utgå när man saknar arbetsförmåga det vill säga att man är sjuk. Det skrämmande med undersökningen är att det fortfarande är 17 procent som tycker att det är OK att sjukskriva sig för att gå på konsert.

Att inte missbruka ett system oavsett om det är under arbetsgivarens sjuklöneperiod eller om det är under sjukpenningperioden är en förutsättning för systemens legitimitet. Allt missbruk ska stävjas.