Grattis Rebtel till Svenska Innovationspriset 2011

Rebtel vinnare av Svenska Innovationspriset 2011
Ulf Lindberg, Andreas Bernström och Jonas Milton.

Många brillianta företag hade nominerats Svenska Innovationspriset och konkurrensen var stenhård. Men det var stjärnföretaget Rebtel som med som lyste mest. Den globala världssuccén stack ut genom att utmana de stora mobiloperatörerna om den internationella IP-telefonin.

Priset delades ut på ÅF:s huvudkontor i Solna av Veckans Affärer, Almega, Vinnova och ÅF. Enligt stadgarna ska priset gå till en innovativ person eller grupp som skapat, utvecklat eller stått bakom en svensk innovation som nått kommersiellt genomslag. Det var inte så länge sedan det var skrämmande dyrt att ringa internationella samtal. Konkurrensen har ökat och priserna har generellt gått ner, men sedan Rebtel och för den delen även Skype dykt upp har de stora drakarna fått det hett om öronen.

Rebtel grundades 2006 av de digitala serieentreprenörerna Hjalmar Winbladh och Jonas Lindroth. Idag är de världens näst största IP-telefoniföretag, efter Skype. Snacka om succé när man lyckas etablera en kundbas på 13 miljoner på endast 5 år! I motiveringen betonade juryn Rebtels förmåga att attrahera kompetens och riskkapital med Stockholm som världsledande IT-plattform. Deras innovation innehåller både teknikhöjd och framför allt en nydanande affärsmodell.

Det var lika roligt att lyssna till Peik Stenlund på företaget Pamoja Cleantech som stolt tog emot Innovationspriset Student. Pamoja Cleantech är ett internationellt projekt som går ut på att möjliggöra tekniköverföring för miljövänlig energiframställning till Östra Afrika för att attrahera uthålligt entreprenörskap. Juryn lyfte fram innovationshöjd, engagemang och nytänkande i spridandet av en idé som drar sitt strå till stacken för att skapa en hållbar tillväxt i utvecklingsländer.

Ett riktigt stort grattis till Rebtel och Pamoja Cleantech!