Det är dags att reformera a-kassan!

Frågan om a-kasseavgiftens påverkan på lönebildningen har diskuterats flitigt. Inte minst av professor Lars Calmfors, nu senast i DI den 31 oktober.

Även vi på Almega kan inte se något samband i kraven i löneförhandlingar och risken för arbetslöshet. I ett system med lokal lönebildning, det vill säga företagsnära lönesättning, så blir det än mer orimligt att koppla avgiften till a-kassan med risk för arbetslöshet. Återigen finns det övertygande argument för en allmän obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Om detta har vi skrivit en debattartikel som du kan läsa i GPs debattsida.

I morse var det dessutom ett inslag på ekot och i nyhetsmorgon om de som av olika skäl blir utförsäkrade  från sjukförsäkringen och hamnar i utanförskap. Många av de problemen skulle lösas om det fanns som vi föreslår en sammanhållen omställningsförsäkring som innehåller såväl dagens sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring.

Läs mer om vad vi tycker på almega.se och i mina tidigare blogginlägg.