Skattereform efterfrågas från både höger och vänster

Det finns en efterfrågan på en skattereform hos både (S) och de borgerliga partierna. Det kom fram under Almega seminarium i Almedalen ”Skattereformer för tjänstesamhället”. 

Den som tog upp frågan var Ardalan Shekarabi (S), tidigare orförande i SSU och den socialdemokratiska kriskommissionen efter valet 2010. Och han fick gensvar från Annie Johansson, ekonomisk politisk talesperson för Centern. Båda var överens om att det nu behövs en grundläggande skattereform som ska få tjänsteföretag att växa och anställa.

Ardalan Shekarabi var noga med att det finns tydliga ideologiska skillnader mellan (S) och de borgerliga när det gäller skatterna, men att de borde kunna bli överens om själva skattemodellen. Det vikiga, vilket även hölls fram av Annie Johansson, är att man stakar ut ett långsiktigt mål för en eventuell skattereform, och sätter principerna i fokus.

För Shekarabi och Socialdemokraterna är det viktigt att inte ställa kunskapsintensiva tjänsteföretag och mer serviceintensiva mot varandra. En skattereform måste göra det möjligt för alla sorters tjänsteföretag att växa. ”Alla kan inte jobba som forskare”, menade Shekarabi.