Valfriheten har tagit ett steg framåt

I går hörde jag på Hillevi Engström på Bemanningsföretagens gala. Det var oerhört stimulerande att höra att arbetsmarknadsministern vill pröva hur valfriheten inom arbetsförmedlingen, för alla dem som behöver stöd i att hitta nytt arbete, skulle kunna förstärkas. Det ligger helt i linje med det beslut som riksdagen tog i juni 2010 och ett försök i Stockholms län skulle kunna vara en början.

Hon tog även upp andra viktiga frågor inte minst hur de som står långt bort från arbetsmarknaden ska kunna komma åter i arbete. Arbetsmarknadsministern nämnde särskilt de som ha olika funktionshinder.

Det är en fråga som berör. Jag ska medverka i ett frukostmöte under Almedalsveckan, den 7 juli (Högskolan på Gotland 08:30- 09.40) anordnat av Nationell samverkan för psykisk hälsa och diskutera detta tillsammans med bland andra Arbetsförmedlingen.

Möjligheten att få fler i arbete är viktigt. Jag som närmar mig de sextio med stormsteg, jag vill kunna  känna mig trygg i att det finns personer som arbetar i vården när jag kommer att behöva den eller att det finns IT-kompetens som hjälper mig att hantera det jag inte förstår i elektronikens värld. Men om fler kommer i arbete får det även  positiva effekter på samhällsekonomin och skatteuttaget.

Om vi betänker att  arbetsgivaren betalar 31,42 procent i lagstadgade sociala avgifter och av detta är drygt 5 procent avgifter till sjukförsäkringen och knappt 3 procent arbetsmarknadsavgiften så är det lätt att förstå at få fler i arbete kan påverka arbetsgivaravgifterna i positiv riktning.