Vem försvarar valfriheten?

Svenska Dagbladet har inlett en kampanj mot utpekade ägare till företag inom vård, skola och omsorg. Miljardklipp på skattepengar ropar tidningen ut på bästa Vänsterparti-manér och pekar särskilt ut så kallade riskkapitalister.

En första undran är var i hela friden valfrihetens försvarare håller hus? När till och med SvD angriper valfriheten och de borgerliga partierna hukar som skadeskjutna, då blir svårt att hålla emot de gapiga anklagelserna mot privata företag i välfärdssektorn. Då spelar det ingen roll om elever, lärare, patienter, sjuksystrar och läkare trivs bättre i det privata och de presterar bättre resultat. Myterna och nidbilderna får stå oemotsagda.

En andra reflexion är att riskkapital egentligen är fel begrepp. Riskkapitalister söker i själva verket investeringar som är säkra och som betalar sig på lång sikt. Om det är något som de inte gör, så är det att utsätta de verksamheter de investerar i för några större risker.