Så lyfter Sverige i tjänstesamhället

Så lyfter Sverige i tjänstesamhället

Med tanke på att tjänstesektorn går som tåget, har vi kanske valt fel rubrik på Almegas program för 2011 Så lyfter Sverige i tjänstesamhället. Man kan tycka att den redan har lyft. Och på ett sätt är det redan så. Det är i tjänstesektorn som de nya jobben kommer och det är tjänstesektorn som växer. Men. Det kunde vara ännu bättre. Inte minst, har tjänstesektorn potential för att bli en så stark jobbmotor att Sverige bryter förbannelsen med en hög ungdomsarbetslöshet. Fortfarande, trots en rad reformer från regeringens sida, verkar arbetslösheten bland de unga tyvärr bita sig fast. Det är kostsamt och det är tragiskt.

Så det verkliga lyftet återstår. Men. Då behövs reformer som släpper loss kraften i tjänstesektorn. Som skatter som inte bestraffar arbete, som en forskningspolitik som har en blind fläck där tjänstesektorn befinner sig eller offentliga oligopol som bara levererar dåliga resultat.