Grattis Spotify och Solarcool!

Daniel Ek och Martin Lorentzon, Spotifys grundare.

Svenska innovationspriset 2010 gick till Spotify. Själv lyssnar jag mycket på musik och är så förtjust i deras digitala musiktjänst. Den enorma variation av genrer, artister och låtar som finns på sajten är imponerande. Men, det som är mest innovativt är hur Spotify lyckats hantera upphovsrätten och få oss att betala för den musik vi faktiskt lyssnar till (via reklamintäkter eller abonnemang). Stort grattis! Potentialen för nya digitala tjänster är enorm och ju mer vi i Sverige resp. inom EU skapar tillgänglighet och öppnar upp marknader, desto fler innovativa affärsmodeller och lösningar kommer vi att få se! Spännande utveckling!

Det var kul att så många studenter kom till Ambassadeur ikväll för att delta i seminarium och prisutdelning. Nytt för i år var att Innovationspriset student delades ut. Det gick till Solarcool drivet av KTH-studenterna Mikael Andersson och Robert Lyngman. De har tagit fram ett soldrivet kylskåp, utan elektriska komponenter men med nanoporösa material och cellulosabaserad stomme. Resultatet är billiga och effektiva kylskåp som kan få avgörande betydelse för hälsa, miljö och välstånd i utvecklingsländer. Ni är förebilder för det innovativa och entreprenöriella Sverige vi önskar oss framöver! Lycka till!