Vem blir årets innovatör?

 

Sverige är bra på innovationer. Det framgår exempelvis av European Innovation Scorboard. Faktiskt är det så att vi ligger i topp i den årliga rankningen bland EU27. Men även bra kan bli bättre!

Jag tror att en hel del spännande företag, särskilt inom tjänstesektorn, inte alltid uppfattar sin verksamhet som innovativ. Visst ser man att man utvecklar verksamheten, testar nya idéer, modeller och system. Kunden involveras i ökad grad och blir ofta drivkraft i processen. Man ser inte detta som innovation utan kanske mer som en självklarhet. Det är det inte.

För att fler nya företag ska starta och befintliga saka växa, så är anledningen stor att uppmärksamma och stödja företagsdrivna innovationsmiljöer. Genom att visa på framgångsfaktorer kan innovationsprocessen ytterligare stödjas. Genom att arbetslivet även fortsättningsvis kommer att förändras så kommer det vara ett ständigt pågående arbete.

Jag tycker därför att Almegas beslut att tillsammans med Veckans Affärer, ÅF och Vinnova dela ut Svenska Innovationspriset och Innovationspriset student är helt rätt. Innovation skapar möjligheter och förtjänar positiv uppmärksamhet.

Jag håller veklingen tummarna för att många tjänsteföretag verksamma i alla möjliga branscher anmäls/anmäler sig. Kriterierna är ganska övergripande. Det viktigaste är att man lyckats ta sin produkt (vara/tjänst) hela vägen från idé till kommersiell framgång. Studentpriset är minst lika viktigt. För studenterna räcker det med att marknadsfokus finns i projektet. Om jag skulle fått priset då jag pluggade på Teknis hade jag blivit överlycklig, såväl av äran som av de 100 000 kr i prissumma.

Juryn, som leds av Lena Treschow Torell, får en mangrann uppgift att utse vinnarna till prisutdelningen den 24 november. Gå gärna in på sajten och nominera ditt företag eller något företag du tycker är värdig vinnare. Fram till den 18 oktober är den öppen.