Sitta och köra i kungens öra, lossa sand i kungens hand…

Hur viktig är barnomsorgsmarknaden i Europa? Hur många barnpedagoger har mött en EU-parlamentariker? Inte många skulle jag tro. Och värdet av barnomsorgen stannar oftast vid egenintresset och det egna barnet. Men i torsdags på Almegas seminarium om Barnomsorg i Europa öppnade Mikael Elinder ögonen på flera av oss. En marknad motsvarande åtminstone 137 miljarder euro! Motsvarande marknad för mobiltelefoner kan uppskattas till 10 miljarder euro. (Om 200 miljoner människor köper en mobil för cirka 500 kr per år). Marknaden domineras inte heller av någon Microsoft eller McDonalds.

Föräldrar i Europa blir mer och mer medvetna om att de vill ge barnen upplevelser, mervärde i barnomsorgen. För Helianthus och Mobila Förskolor borde det vara en given succé. Men även för Ur och Skur och Mulle-dagis. Frågan är bara vem som vågar sticka ut näsan. Det blåser säkert därute, men det behövs ju vind i seglen. Gissa om det knakar i mobilmasterna, men de står där.

Så jag hoppas att jag ser mobila förskolor rulla fram på rue de la Loi i EU-kvarteren nästa gång jag är där, eller varför inte ett Ur och Skur i Bois de la Cambre, Bryssels fantastiska lövträdspark. Tänk att sparka löv där i höst!