Det var fel på medierna…

Den sida som går mindre bra i aktuella opinionsundersökningar brukar vara snabb med att lägga skulden på medierna. Det kan handla om allt från negativa rubriker, vinklingar, fel frågor, orättvis bevakning av partieldaren, fokus på personfrågor i stället för sakfrågor, att medieägarnas sympatier slår igenom i bevakningen eller att journalisternas privata sympatier slår igenom och så vidare.

Jag kan inte låta bli att tänka på Allan. Min gamla tränare från tiden när vi spelade pojkfotboll. När vi hade förlorat någon viktig match och våra svordomar haglade i omklädningsrummet, så handlade det mest om domarjäveln. Hur den usle idioten stulit matchen från oss. Och vilket öde domaren och hans anhöriga borde gå till mötes, emellanåt ackompanjerat av en och annan linimentflaska som slängdes i väggen. Då brukade Allan till sist säga:

– Han var inte sämre än någon annan på plan.

Jag tycker att jag under valrörelsen sett både goda och mindre goda insatser. Men den som om en vecka i sin eftervalsanalys kommer fram till att det var mediernas fel behöver nog både göra lite analys i omklädningsrummet och träning på hemmaplan. Medierna har nog inte varit sämre än någon annan…

Redan ikväll har Publicistklubben en debatt i Stockholm om medierna sköter valbevakningen. Deltar gör både Expressen och Aftonbladets chefredaktörer, K G Bergström och bland annat Ulrika Schenström, tidigare statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt.

För den som är intresserad så kan man ta del av debatterna direkt eller i efterhand här.