Barnomsorg i Europa

Barnomsorg i Europa

Mathilde kastar sig i armarna på sin Nounou, eller nourisse som det heter på franska, hennes extramamma som tar hand om henne när hennes föräldrar arbetar i sina ateljé eller ställer ut sina tavlor på gallerier. Föräldrarna har oregelbundna arbetstider som konstnärer även om de för barnens skull försöker förlägga arbetstiden på dagtid, kräver galleristerna att de är tillgängliga på kvällar och helger. Lösningen är Nounou. Hon tar barnen på alla möjliga oregelbundna tider, men max 30 timmar i veckan, som är den överenskomna tiden. Hon hämtar och lämnar storasyster Marthe i förskolan. En idyll på den franska landsbygden i Bretagne.

I en annan idyll på tyska landsbygden i Bayern bor deras släkting Cécile. Hennes mamma är ensamstående och arbetar halvtid för att kunna hämta henne efter skolan som slutar vid lunch, och då har hon ändå gjort upp med en annan mamma och mormor om att turas om att hämta ett par av dagarna. Någon barnomsorg efter skoltid vill kommunen inte erbjuda eftersom man är stolt över sina hemmafruar, som tar hand om sina barn. Man vill inte ha några Rabenmütter (kråkmammor).

Det finns historiska bakgrunder till den barnomsorg som utvecklats i olika länder. Mikael Elinder skriver bland annat om dem i sin rapport ”Barnomsorgsmarknaden i Europa” som presenteras på Fotografiska museet imorgon. Får vi en fungerande barnomsorg kan fler kvinnor komma i arbete och Europas konkurrenskraft öka. Elinder menar att inom EU finns här en potentiell marknad om 137 miljarder euro. Men för att svenska företag ska kunna möta efterfrågan i framtiden måste man känna till historien.

UPPDATERAT
Du hittar Birgitta Olssons och Mikael Elinders presentationer här.