Valfrihet – vad innebär det?

I måndags intervjuades Ulf Lindberg i Rapport om den enkät som visat vilket litet förtroende för Arbetsförmedlingen som enskilda medborgare har. Jag är övertygad om att svenska folket vill ha möjlighet att fritt välja bland ett antal godkända leverantörer.

Jag tror dock att man har förståelse för att myndighetsutövning måste göras av det offentliga. Men samtidigt har jag börjat tvivla på detta efter att i tisdags i förra veckan varit på polisens passexpedition i centrala Stockholm. Jag skulle hämta mitt pass och tur var det för det var bara si så där 25 nummer före. Att ansöka om pass hade en mycket längre kö och folk strömmande in hela tiden. Då blir jag lite förvånad när, trots att passexpeditionen har öppet till 19, så stänger ett antal luckor för kvällen medan köerna bara växer. En privat driven verksamhet hade aldrig kunnat agera på det sättet.

Om valfrihet  och vad det innebär för de enskilde och för företagande kommer vi att anordna ett seminarium den 1 juni. Vi kommer bland annat få lyssna till statsrådet Maud Olofsson, entreprenören Peje Emilsson, Anders Knape SKLs ordförande , Lena Liljebäck, överdirektör Arbetsförmedlingen och företrädare för kommissionen. Boka dagen redan nu vi återkommer med mer information.