Hjärnskatt = Hjärnsläpp?

Hjärnskatt – straffbeskattning på dina studier?  

Är det verkligen så smart att ha en Hjärnskatt, att hårdbeskatta människors investeringar i kunskap och yrkeskompetens? Särskilt med tanke på att Sverige är ett tjänste- och kunskapssamhälle.

Sverige har enligt KPMG världens högsta marginalskatter, och därmed en väldigt låg så kallad utbildningspremie. Det kan enkelt förklaras med att det lönar sig ekonomiskt dåligt att utbilda sig, eftersom skatterna äter upp den lönehöjning man lyckats gneta åt sig.

Arbetar man till exempel som sjuksköterska och väljer att vidareutbilda sig till narkossköterska händer det något intressant med lönen. Då höjs lönen, men hamnar samtidigt över brytpunkten för statlig inkomstskatt, där lönen beskattas hårdare. Då återstår det inte många kronor extra, efter skatt.

En del tycker detta är höjden av rättvisa. Och så kan man förstås se det. Men frågan är om det är särskilt smart med ett skattesystem som i stort sett straffar dem som satsar på en högre utbildning och att arbeta hårt. Särskilt med tanke på att 8 av 10 svenskar idag arbetar med någon form av tjänsteproduktion, där många gånger kunskapsinnehållet är mycket högt. Troligen inte.

Med start i maj besöker Almega en rad universitet och högskolor runt  om i landet och prata skatter.  Temat är Hjärnskatt, som är den marginalskatt som de flesta med en högre utbildning måste betala när man når upp till en viss inkomst. Studenter, som gör sin livs största kunskapsinvestering, riskerar därmed att få en dålig avkastning på sina studier.  I ett kunskapssamhälle som det svenska blir detta i längden ohållbart.

Skatteturnén landar på följande orter:

  • 3 maj, Uppsala, Humlan
  • 5 maj, Linköping, Kårallen
  • 19 maj, Växjö, Stallarna
  • 20 maj, Handelshögskolan Göteborg, Göteborgsrummet
  • 25 maj, Stockholms Universitet, Lantis
  • 27 maj, Örebro, Kårhusrestaurangen
  • 1 juni, Umeå, Rotundan
  • 3 juni Stockholm KTH, SysteroBror

Mer information finns i Almegas kalender.

Besök gärna vår facebookgrupp också och berätta vad du tycker!