Årets avtalsrörelse liknar ingen annan

Inledningen på årets avtalsrörelse följer inte direkt gamla mönster. Tjänstemännen gick före och träffade det första tunga avtalet på den privata arbetsmarknaden. Sedan har vi sett hur Metall nu också tecknat avtal.

Mycket tyder på att vi kommer se hur avtal som sluts i denna avtalsrörelse skiljer sig mellan olika branscher. Det kommer att vara skillnader vad gäller utlöpningstider och innehåll.

Om avtalen har olika längd innebär det att de ska omförhandlas vid olika tillfällen. Det skulle innebära kraftigt ökade förutsättningar för branschanpassade kollektivavtal. Om avtalen för olika branscher förhandlas vid olika tillfällen minskar risken att vi tittar på vad andra har kommit fram till och leker följa John. Istället kan vi komma fram till moderna branschanpassade avtal som skapar förutsättningar för tillväxt och utveckling.

Almega har med flera av våra motparter mycket konstruktiva diskussioner om branschanpassade avtal med lokallönebildning, där lönen bestäms ute på det enskilda företaget istället för i förhandlingsrum i Stockholm. Hur det blir i slutändan återstår att se. Men helt klart är att kommande avtalsrörelser kommer att skilja sig betänkligt från hur de sett ut de senaste åren.

En annan sak som vi kommer se mer av är att det i framtiden kommer bli betydligt enklare att följa avtalsrörelsen på nätet. Även om vi blivit anklagade för att vara samhällsfarliga när vi bloggat om årets avtalsrörelse är jag övertygad om att vi kommer se betydligt mer av den vara i framtiden, både från facken och oss på arbetsgivarsidan. Utvecklingen går snabbt inom teknik och kommunikation. Informationen sprids snabbare och snabbare och det är viktigt att hänga med. Att snabbt kunna kommentera artiklar eller klarlägga åsikter blir allt viktigare.

I vår nya bloggportal Almega bloggar hittar du förutom denna blogg också Tyck om It och Vårdvalsbloggen. Här hoppas vi att du kommer följa oss när vi skriver om aktuella frågor inom tjänstesektorn. Bloggar är en interaktiv kanal som vi hoppas ska kunna leda till ännu mer diskussioner och inspiration i vårt arbete när vi arbetar för att bana vägen för tjänsteföretagen. Vi vill gärna att du kommenterar våra inlägg och berättar för oss vad ni tycker att vi gör bra eller dåligt! Lämna gärna också förlag på vad du vill se mer av här i bloggen.